Noveller

马上开始. 它是免费的哦
注册 使用您的电邮地址
Noveller 作者: Mind Map: Noveller

1. Kammen

1.1. Karle/kuster

1.1.1. Arbejdsklassen

1.1.2. Arbejde for “Det bedre borgerskab”

1.2. Opgave 4

1.2.1. På linjerne: Margrethes søn repræsenterer familien. Det kan man se fordi han er kommet på en vingård i Frankrig, så derfor har familien fået højere status. Fordi førhen red han på en hest, men nu vil han gerne have en hestevogn/kusk. Kristine repræsenterer sin familie, ved at hun kan læse, skrive og lave mad. Hendes familie overvurderer hende en del.

1.2.2. Mellem linjerne: Forældrene vil gerne have deres børn til, at fremstå som det bedste af det bedste. Derfor overvurdere de dem ved at "fordreje" sandheden, altså de pynter på den. I virkeligheden lever de ikke op til det overklassen skal repræsentere. Men de er gode til at fremstå sådan, og sælge sig selv.

1.2.3. Opnå med samtalen: Hun vil gerne have sin søn til at fremstå som det bedste og "sælge ham" til et miljø som måske er bedre end det han kommer fra.

1.3. Drenge:

1.3.1. Bødlens søn - Lars Abel - Der er ikke nogen som regner ham for noget, fordi han er bødlens søn, og bødlen* var dengang langt nede i hierarkiet.

1.4. * En bøddel (eller mestermand) er den, der fuldbyrder den straf, som er idømt af domstolene. Han udfører dødsdomme eller henrettelser, pryglestraffe, brændemærkning, fængsling og fordrivelse af de dømte.

1.5. samfund af roller

1.6. Et samfund af roller: Hvad er et rollebrud: Et rollebrud er når en karaktere bryder sin rolle og pludselig ændre karakteren og adfærd f.eks ved denne tekst når præsten har været utro som er uværdigt når han skal være en rollefigur. Fiktiv person fra teksten Rolle i samfundet Konkret rollebrud i teksten Kristines far Han er landsbyens præst. Prædiker moral og god opførsel i kirken hver søndag. Han er det gode eksempel Rollebrudet i teksten er når præsten indirekte har været hans kone utro. Kristine Hendes rolle er at hun er præstens datter, altså hun skulle være den “gode” pige. Hendes forældre har høje forventninger til hende, da det er hende der skal føre familien videre. Hendes rollebrud er da man sidst i teksten for at vide, at hun har stjålet fra hendes mor og far, og en tredje person. Ladefogeds søn Hans forældre har også høje forventninger til ham. Han skal kunne imponere folk, så derfor er han i “Frankrig” på vingårdsbesøg. Det står direkte i teksten at han ikke er den fine mand, hans forældre vil have at han skal være. Han er doven og har en svaghed for brændevin, hurtige heste, våben og jagthunde. Fru Margrethe Hendes rolle er den fine kone, som er meget overfladisk og vil have alle til at se hvor “god” hendes søn er.

1.7. Mændene i det bedre borgerskab:

1.7.1. Fru Margrethes søn - Hans rolle er, at få familien til at fremstå med stolthed (så familien ser godt ud).

1.7.2. - Han repræsentere familien.

2. Hosekræmmeren

2.1. Kig på personernes syn på ægteskabet, penge og kærligheden. - I forhold til Cecilias forældre kommer penge klart i forreste række. Hvorimod Cecilia virker ligeglad og går mere efter hvad hun føler. - No money, no honey. - Esben har ikke noget speciel forhold til penge, han har ikke så mange af dem, men det er ikke fordi han ikke har ingen.

2.2. Diskuter, hvad der sker med kærligheden, når det er pengene, der bestemmer. Hvordan ser Cecilie, Esben, fortælleren, Hosekræmmeren og Hosekræmmerens kone på dette? Hosekræmmeren ser penge frem for kærlighed. Moderens holdning hører man ikke rigtigt. Cecilia og Esben ser kærlighed frem for penge, og sådan har fortælleren også.

2.3. Skriv ned, hvordan henholdsvis mande- og kvindesynet er i Hosekræmmeren Det er et pataki -> Mændene bestemmer og damerne lytter.

2.4. Snak om, hvordan synet på manden og kvinden er i teksten, og hvordan kønsrollerne var dengang. Kvinderne laver alt det huslige, mens mændene er ude at tjene penge.

2.5. Diskuter forskelle og ligheder mellem Mads Egelund og Esben. Kom også ind på fortælleren, og hvor han står i forhold til konflikten og fortællingen? Mads har penge, Esben har ingen. Esben har kærlighed, Mads har ikke. Cecilia elsker Esben og ikke Mads. De er begge hankøn. De bejler begge to til Cecilia.

2.6. Lav en personkarakteristik af henholdsvis Cecilia, Michel Kræsen, Esben og fortælleren. Cecilia: Cecilia er en ung kvinde på ca, 17-18 år. Hun bor hjemme hos sin far Michel Kræsen (Hosekræmmeren) og moderen. Hun er meget smuk, og mange mænd bejler til hende og hendes fader. Men alle bliver afvist. Hun har dog et godt øje til esben, men da han tager til holsten for at tjene penge. Bliver hun skør, da esben kommer tilbage, skærer hun halsen over på ham. Uden selv at mindes det. resten af hendes dage sidder hun og venter på at esben skal komme hjem. Michael Kræsen (Hosekræmmeren): Han er en halvgammel, kraftig, gråhåret mand. Venlig, og godhjertet over for sine gæster, og byder enhver velkommen. Men når det kommer til bejlere, ser vi den mørkere side af ham, han er uhøflig, og snobbet overfor dem, især Esben. Han er kold og kynisk over for Esben, og vil ikke have at Cecilia gifter sig med ham, da han ikke har høj nok status, og Esbens far skylder oven i købet Michael penge. Esben: Esben er en flot ung mand i starten af 20’erne som ikke ville andet end at giftes med Cecilia og elske mere end noget andet. Men de andre kommer før hans charme og hans kærlighed fordi han ingen penge har. så han vil drage ud for at finde pengene og komme tilbage med og leve lykkelig. Fortælleren: De ydre karakteristika: Det er en herre som er ved, at være oppe i årene. Han er ca. 35-45 år. Han er fint påklædt, og lyder som en, som har forholdsvis mange penge. Han er belært og veluddannet. De indre karakteristika: Fordi, at han kommer for de finere steder, så ser han på samfundet - Gården, som et usselt og faldefærdigt sted til og starte med. Han dømmer hurtigt på det ydre. Følelsesmæssige holdninger - Han er seksuel tiltrukket af Cecilia, faktisk dybt fascineret af hende.