licht verstandelijk beperkte

Lancez-Vous. C'est gratuit
ou s'inscrire avec votre adresse e-mail
licht verstandelijk beperkte par Mind Map: licht verstandelijk beperkte

1. sport en bewegen

1.1. functioneel bewegen

1.1.1. Deze opdracht is 1/1 bedoeld. Mensen die minder goed zijn in fietsen kan je mee gaan side by side fietsen. je hebt als ruimte dus de buitenlucht nodig. als materiaal alleen de side by side fiets en de beroepskracht moet beheersen over een gezonde conditie en het vermogen om het fietsen aan de cliënt uit te leggen/helpen.

1.2. sporten met plezier

1.2.1. Deze opdracht is bedoeld voor heel de groep , het idee is om te gaan voetballen. Iedereen die kan lopen kan hier aan mee doen. je hebt voldoende ruimte nodig denk hierbij aan een gymzaal of sportveldje. De benodigdheden zijn 2 coals en een bal. Als begeleider moet je de spelregels van voetbal kennen en een goede conditie hebben.

2. dans

2.1. Rolstoeldans

2.1.1. Deze opdracht is bedoeld voor mensen in een rolstoel dit wil niet zeggen dat mensen die niet in een rolstoel niet mee kunnen doen. mensen die niet in een rolstoel zitten kunnen de rolstoel duwen of voor de dans ook in een rolstoel gaan zitten. Wat je hier voor nodig hebt is een grote ruimte denk hierbij een bijvoorbeeld een gymzaal, verder muziekspeler en muziek en de rolstoel. De begeleiding moet thuis zijn in de bewegingen van een rolstoel en moet de sfeer kunnen creëren.

2.2. stijldansen

2.2.1. Deze opdracht is bedoeld voor 2 personen of meer. Je moet beschikken over een juiste ruimte denk bijvoorbeeld aan een gymzaal of een danszaal, verder heb je muziek en gepaste kleding nodig. De begeleider moet thuis zijn in de stijldans en hier de cliënt in kunnen sturen.

3. audiovisuele middelen

3.1. Fotos maken

3.1.1. Deze opdracht is bedoeld voor iedereen , iedereen kan hier aan mee doen. Deze opdracht ga ik samen hangen aan de tweede opdracht van audiovisuele middelen. De cliënten gaan op zoek naar dingen wat hun doet denken aan de lente en gaan hiervan (andere opdracht) een foto collage maken. De middelen die we nodig hebben is een camera. De begeleiding moet hiervoor weten om te gaan met een camera en moet wellicht wat sturen in het fotograferen.

3.2. fotocollage maken

3.2.1. Deze opdracht is het vervolg van de eerste opdracht binnen audiovisuele middelen. Deze opdracht is voor iedereen bedoeld en iedereen kan hier aan mee doen. Je hebt hier het volgende voor nodig (dit is afhankelijk van hoe diegene de collage wil maken denk hieraan aan bv op papier of op hout etc) De gemaakte foto's (of als foto op afgedrukt op papier) papier op het op te plakken / hout om het op te plakken. potlood of verf om er tekeningen bij te maken.

4. beeldend vormen

4.1. verven

4.1.1. het is bedoeld voor heel de groep maar kan ook door mensen alleen gedaan worden. De materialen die ik voor deze opdracht nodig heb is, verf, papier , water, voorbeeld plaatjes / potlood. De juiste ruimte is aan een grote tafel waar we de ruimte hebben om alles weg te zetten. De begeleiding moet kennis hebben over de te gebruiken materialen en creatief zijn in het verzinnen van de opdracht.

4.2. hout

4.2.1. Deze opdracht is bedoeld voor iedereen , iedereen kan hier aan mee doen. Je hebt hiervoor nodig : hout / zaag / schuurpapier / spijkers / hamer. De juiste ruimte is een schuur. De begeleiding moet goed inzicht hebben om de cliënten en kijken of het allemaal veilig blijft. verder moet hij/zij om weten te gaan met het gereedschap.

5. tuin

5.1. eenjarige plantjes planten

5.1.1. deze opdracht heb ik bedacht als 1/1 activiteit maar in principe kan iedereen mee doen. Hierbij heb je een tuin nodig of bloempotten als ruimte, als materiaal heb je een schepje, potgrond , water , voedingskorrels en de planten nodig. Als begeleiding moet je beschikken over een beetje kennis van planten hoe je ze moet planten en wat erbij hoort.

5.2. Bloemstuk maken

5.2.1. Deze opdracht is voor 1/1 bedoeld maar kan in principe door iedereen gedaan worden. Hier heb je de tuin voor nodig om de planten uit te halen en een ruimte waar je de bloemen kan snijden denk bijvoorbeeld aan een keuken of kamer als materialen heb je een vaas , mesje , bloemen , water nodig. Als begeleider moet je de cliënt veilig kunnen helpen met het afsnijden van de bloemen, verder is het aan de cliënt welke creatie hij/zij maakt.

6. drama

6.1. storytelling:

6.1.1. Deze opdracht is voor 1/1 bedoeld,. Iedereen kan hier aan mee doen. De juiste omgeving is in een ruimte waar we 1/1 zitten bv de slaapkamer. Vanuit de begeleiding moet er creativiteit zijn, je moet aansturen welke kant je op wil maar de cliënt moet het zelf invullen.

6.2. toneel

6.2.1. deze opdracht is bedoeld voor heel de groep, iedereen kan hier aan mee doen. De juiste omgeving is een ruime opzet bv de woonkamer. De begeleiding moet een opzet van het toneel kunnen maken een goed verhaal kunnen bedenken en dan de cliënten indelen in de juiste rol met wat het doel ervan is.

7. muziek

7.1. spelen met muzikale aspecten

7.1.1. De bedoeling is om via een spel een eigen gemaakte doolhof uit te komen, je moet luisteren naar de klanken van een instrument elk instrument staat voor een richting zo kan je de juiste weg nemen. Dit spel kan voor iedereen zijn en iedereen kan er aan mee doen met een goed gehoor. De juiste ruimte is bijvoorbeeld in de sportzaal en dat je verschillende elementen op zet als blokkades denk hierbij aan een bok of een trampoline etc etc.. verder heb je matten nodig die als muur dienen en muziek instrumenten als bijvoorbeeld een fluit / gitaar / triangel etc. De begeleiding moet goed uit kunnen leggen wat de bedoeling is en het vertrouwen hebben van de cliënten.

7.2. zingen

7.2.1. Dit is bedoeld voor de oudere generatie, maar iedereen kan er aan mee doen. Het idee is om via oude liedjes mee te zingen een vertrouwd gevoel te geven en een stukje herkenning te krijgen verder is dit erg ontspannend bedoeld. De ruimte kan eigenlijk overal zijn als er maar een cd speler aanwezig is. Wat heb je nodig? cd speler, cd's met ouderwetse nummers en evt de songteksten uitgeprint. Als begeleider moet je niet verlegen zijn en durven te beginnen met zingen ook is het prettig als je zelf de nummers ook kent zodat je goed mee kan doen.