Angst: Sårbar om natten

Comienza Ya. Es Gratis
ó regístrate con tu dirección de correo electrónico
Angst: Sårbar om natten por Mind Map: Angst: Sårbar om natten

1. Vandet som symbol for angst

1.1. "over mig skyller nat efter nat en angst som intet kan dæmpe"

1.2. "dybe, angstfulde vande"

1.3. "Er der da oceaner af angst, hvor hver eneste lille bølge er bestemt til at skylle hen over mig med gråd og gru i sit følge?"

1.4. Ditlevsen har valgt vandet som symbol for angst, fordi angsten er meget stor. Dette kan anskueliggøres ved den mægtige kraft, som vandet/oceanen har. Det lyriske jeg er altså ikke bare "lidt bange", men bliver forfulgt af ufattelig store kræfter hver nak, der udtrykkes i form af Angst.

2. Budskab

2.1. Man kan ikke undgå angsten

2.1.1. Angsten har sådan en stor kraft, at den ikke kan undgås.

2.1.2. Angsten kommer tilbage om natten, og natten vil altid være der, selvom man ønsker sig, at det hele stopper.

3. Tove Ditlevsen

3.1. "Udgiftspost" for forældrene

3.1.1. Fik til konfirmationen sit sidste par sko foræret

3.2. Voksede op i fattigdom

3.2.1. Havde angst, at hun ikke ville opnå social status

4. Modsætninger

4.1. Dag og nat

4.1.1. "Jeg vil så gerne sove trygt med min hånd mod det kølige lagen, hvorfor tvinges jeg ind i så dybt en nat når jeg elsker lyset og dagen?"

4.1.2. "Jeg er vågnet i natten og har tændt lys, hvorfor – det aner jeg næppe, dér er vandfadet, dér er den gule væg, og dér det gule tæppe."

4.1.2.1. Det, at tænde lys, er et tegn på, at det lyriske jeg vil have dagen tilbage. Derudover kan farven gul også ses som et symbol for dagen/solen, og at Ditlevsen derfor netop vælger denne farve.

4.2. At have kontrasten "dag og nat" med i digtet passer meget godt, da angsten netop optræder om natten, når mennesket et mest sårbart. Det lyriske jeg, kan lide dagen, da dagen ofte er et symbol for noget godt. Den lyse og glædelige atmosfære beskytter hende for angsten, da følelsen, at være alene kan optræde om natten.