Demokrati

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
Demokrati by Mind Map: Demokrati

1. Det formelle demokrati

1.1. Hvad er et formelt demokrati?

1.1.1. Eksempler: Kommunalvalg, folketinget, EU valg.

1.1.2. Alle over 18 år kan stemme.

1.1.3. Hedder formelt demokrati fordi der er meget strenge regler omkring det.

2. Interesseorganisationer

2.1. Hvad er en interesseorganisation?

2.1.1. Man er en del af en forening. Man bestemmer dog selv hvor meget man giver af sig i foreningen.

2.1.2. Eksempler: fagforeninger, Green Peace, Folkekirkens nødhjælp.

2.1.3. Man kalder også disse personer for græsrødder, fordi at disse grupper viser politikere at der er mange der vil noget bestemt.

2.2. Hvad er græsrodsbevægelser?

2.2.1. Græsrodsbevægelser har ikke medlemmer men derimod mennesker som ikke støtter. Dette kan f.eks. være kvindebevægelsen eller Imod atomkraft bevægelsen.

3. Direkte påvirkning af politikerne

3.1. Hvad er direkte påvirkning af politikerne?

3.1.1. Når man laver direkte påvirkning af politikerne så kontakter man politikerne. Dette betyder at du ikke har brug for at være i en gruppe for at sige din mening, men du kan i stedet for sige din helt egen mening.

3.1.2. Eksempler: Læserbreve, opslag på facebook og blogindlæg.

4. Politiske aktioner

4.1. Hvad er poltiske aktioner?

4.1.1. Politiske aktioner er noget man gør fordi at man vil vise hvor meget man mener det. Hvorimod interesseorganisationer snakker om det, og til sidst fortæller det til politikerne, gør de poltiske aktioner direkte i kødet og enten møder op som flere tusinde mennesker, eller samler sig på internettet for at demonstrere.

4.1.2. Eksempler: Occupy, Attac, demonstrationen i 2009 ved klimatopmødet

5. Ulovlige måder at påvirke på.

5.1. Hvad er ulovlige måder at påvirke på?

5.1.1. Demonstrationer som ikke er blevet fortalt i forvejen til politiet (hvilket er noget man gør ved poltiske aktioner). Det kan også være ved at bryde loven. Man kan også bruge terror til at få sin poltiske vilje.

5.2. Hvad er terror?

5.2.1. Terror er når man bruger/dræber uskyldige mennesker for at få politisk indflydelse. Det mest kendte terrorangreb er 9/11 som var et terrorangreb i U.S.A da 1 fly ramte ind i World Trade Center.

5.3. Hvad er civil ulydighed?

5.3.1. Civil ulydighed er når man bryder loven for at få politisk indflydelse. Det kan f.eks. være at man føler der er en lov som ikke burde være der, så ved at bryde den viser du måske hvor dum/dårlig den er. Det var i hvert i fald det der skete for den sorte kvinde Rosa Parks' da hun på en bustur sagde nej til at stille sig op for at en hvid mand, så han kunne få hendes plads.

5.3.2. Eksempler: Rosa Parks' bustur, 9/11, Ungdomshusdemonstrationerne.

6. Når organisationer påvirker

6.1. Hvad sker der når organisationer påvirker?

6.1.1. Høringer: Interesseorganisationer og foreninger får sendt lovforslag ud til sig sådan at de kan sige sin mening om det. Så kan politikerne selv bestemme om de vil lytte til det eller ikke.

6.1.2. Lobbyisme: Her får organisationer og andre kontakt til politikerne og snakker med dem om nogle besteme synspunkter, og hører om der nogle der vil tage deres ide/ideer op. Det problematiske ved det er dog at grupper med den bedste kontakt og de fleste penge er dem som har størst chance for at få ideen ind.

6.1.3. Medierne: Organisationerne kan prøve at få annoncer i avisen eller reklamer rundt omkring i landet for at folk forstår hvad deres budskab er.

6.1.4. Kampagner og aktioner: Organisationer kan også prøve at lave demonstrationer eller kampagner hvis de ikke har nok penge eller magt til at få indflydelse. Dette er tit noget som græsrods organisationer gør for at få indflydelse.