Buddhisme

Get Started. It's Free
or sign up with your email address
Buddhisme by Mind Map: Buddhisme

1. AT BINDE EN ÅND TIL BARNET: Når barnet er tre dage, bliver der ofret mad og blomster til husets ånd. er bindes magiske bomuldsbånd rundt om barnets håndled, som menes at binde en ånd til barnet. Denne ånd kaldes for "khwan". Det er en slags sjæl eller livskræft. Khwan'en hjælper barnet gennem livet.

2. KRONRAGNING OG DÅB: Når barnet et en måned gammel bliver det kronraget og døbt. Khwan bindes til barnet igen, og måske får det også sit navn her. Der ofres igen til husets ånd, og en buddhistisk munk helliggør noget vand, som en ældre mand hælder over barnets hoved med en konkylie. Den ældre mand klipper derpå håret af barnet. Imens synger munken en sang om Buddhas bedrifter, som giver barnet styrke og fører det frem mod nirvana. Det afklippede hår puttes i en æske og kastes i et vandløb, imens man beder om lykke for barnet.

3. BARNDOMSRITUALER I SRI LANKA: Det nyfødte barn gives lidt ris med et par dråber brystmælk, som har ligget i en skål med en guldring. Derpå klippes håret af barnets hoved og lægges i et hvidt stykke stof. Efter tre måneder kaster faderen håret i en flod.

4. NAVNGIVNING: Kort tid efter fødslen lægges et fødselshoroskop, som fastsætter, hvornår moderen og barnet første gang må komme uden for huset. Ud fra månens placering på fødselsøjeblikket bestemmes barnets navn

5. BARNDOMSRITUALER I THAILAND: Når et nyt barn er født, bliver det vasket og lagt i en kurv. Jordemødrene får barnet til at hoppe lidt i kurven ved at bevæge den op og ned tre gange. Det sker for at gøre barnet bange og få det til at græde. På den måde bliver barnet hærdet til livets op- og nedture.

6. Karma

6.1. Hvis man gør noget godt, går det én godt senere i livet. Hvis man er ond, sker der noget ondt mod én senere i livet.

7. Reinkarnation

7.1. Man bliver genfødt som dyr, ånd, menneske eller gud.

8. Nirvana

8.1. Nirvana er navnet på den tilstand, hvor man er fuldt oplyst ligesom Buddha og ikke længere bliver genfødt. Ligesom kristendommens paradis.

9. Lille Buddha(film)

10. Religionsfaget.dk (god hjemmeside)

11. Biddistisk munkeordination

11.1. Inde ordinationen bindes en ånd til drengen. Til sidst bliver der bundet magiske bomuldsbånd rundt om hans håndled, som menes at binde khwan'en til ham.Han slutter sig til buddhismen ved at sige "trosbekendelsen": "Jeg tager min tilflugt til Buddha, jeg tager min tilflugt til dharma, jeg tager min tilflugt til sangha". Tilmed skal han aflægge ti munkeløfter om den rette levevis.Man kan først blive fuldt ordineret som munk, når man er 20 år gammel.

12. Bryllup i buddhismen

12.1. Ritualet begynder med at parret sidder foran et alter med ofringer i form af mad og blomster til khwanerne. Parret holder i en hvid snor, som er bundet til alteret. Denne snor kaldes "lykkens tråd". Herefter kalder lederen af ritualet på parrets ånder. Han siger bl.a.: "Kom og spis jeres morgenmad på alteret. Kom og giv parret æg og ris ifølge gammel skik". Han fortsætter med at sige: "Må parret blive glade og leve lykkeligt i dage og nætter. Må de være ærbødige over for hinanden".

13. Døds ritualer i buddhismen

13.1. I Buddhismen er overgangsritualet ved døden meget vigtigt, da døden er en overgang til en ny genfødsel. For de få er det endda overgangen til nirvana, hvilket betyder frihed for flere genfødsler. Ritualerne ved døden skal hjælpe den døde godt igennem denne overgang.

14. Buddistiske højtider

14.1. Den vigtigste højtidsfest i den buddhistiske kalender er wesak, også kaldet "Buddhas dag". På den første fuldmånedag i maj fejrer man Buddhas fødsel, oplysning og død. En anden vigtig højtidsfest i buddhismen er nytåret, som bliver fejret i alle buddhistiske lande. Når regntiden er ved at være forbi i de buddhistiske lande, afholdes der en fest.

15. Perspektivering til andre religioner

16. Forskelle:

17. Ligheder: